Kato Nevrokopi se naziva "grčki Sibir" zbog ekstremno niskih temperatura zimi
Temperaturni rekordi uključuju -21°C tokom praznika i neformalno prijavljenih -28°C.
Po grčkim standardima, gde čak i najseverniji regioni retko doživljavaju prave polarne uslove, niske temperature koje se skoro svake zime beleže u Kato Nevrokopiju dovoljne su da mu daju nadimak "grčki Sibir".
Iako "grčki Sibir", koji svake zime pogađa sneg, može zvučati kao novinarsko preuveličavanje, nije daleko od istine. Naime, 2021. godine i sam gradonačelnik ovog kraja ga je tako nazvao u zvaničnom pismu upućenom Ministarstvu finansija.
-11 na Božić
Na Božić 2021. godine, ovo područje je "proslavljalo" na -11°C, dok je za Novu godinu 2019. živa pala na -21°C. U januaru 2017. godine, stanovnici su završili mesec sa -18°C, a -21°C je zabeleženo i u decembru 2005. godine. Iako se često ponavlja tvrdnja da je najniža zabeležena temperatura -28°C, to nije zvanično potvrđeno, jer najniža zabeležena temperatura u Grčkoj ostaje -27,8°C u Ptolemedi 1963. godine.
Nije samo hladnoća, već i njeno trajanje ono što Kato Nevrokopi čini posebnim, jer zima tamo može trajati šest do sedam meseci. Na primer, krajem juna 1996. godine pao je sneg - događaj koji je čak postao i pitanje u TV kvizu "Želite li da postanete milioner" dvehiljaditih godina.
Šta kažu meteorolozi o "grčkom Sibiru"?
Za meteorologe, ovaj fenomen nije misterija. Nevrokopska visoravan, na nadmorskoj visini od 559 metara, okružena je planinama koje deluju kao "zid" i sprečavaju ulazak toplih vazdušnih masa. To stvara mikroklimu koja omogućava da hladnoća ostane zarobljena duže vreme, sa uslovima koji zaista podsećaju na sibirsku stepu.
Za oko 2.157 stanovnika, ova oštra zima je deo svakodnevice. Hladnoća obično počinje u oktobru i traje do aprila, ponekad čak i maja, a sneg često dostiže dva metra. Najveći problem za meštane nije niska temperatura, već povećani troškovi grejanja.
Ipak, ekstremni uslovi su Nevrokopiju doneli nešto dragoceno: krompir koji je od 2002. godine međunarodno priznat kao proizvod sa zaštićenom oznakom porekla. Dugotrajni sneg sprečava dvostruku žetvu, omogućavajući zemljištu da „odmori“, dok hladnoća poboljšava skrob i elemente u tragovima, dajući sortama Spunta, Agria i Lizeta prepoznatljiv ukus po kojem su postale poznate.
(Juronjuz)