Šta jede Generacija Z: Kuvar otkrio koje jelo nikad ne naručuju

Kuvar iz Srbije otkrio koje jelo generacija Z NIKAD NE NARUČUJE: Hrane se burgerima, a za neka stara tradicionalna jela nisu ni čuli (FOTO)

4
Generacija Z za neka jela nisu ni čuli
Foto: Rina
Generacija Z za neka jela nisu ni čuli

Prema rečima Marka Glođevića, mladima su omiljena modernija jela poput burgera.

Tradicionalna jela, poput mezaluka, sve su manje poznata mlađim generacijama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Generacija Z, odnosno mladi rođeni od sredine devedesetih do 2010. godine, poznati su po tome da su odrasli uz internet i digitalne tehnologije, njihovo detinjstvo i odrastanje potpuno su drugačiji od onih koji su rođeni pre njih. Imaju svoj rečnik, stil života, smisao za humor ali u odnosu na starije razlikuje se i njihov odnos prema hrani. U vrhu liste namirnica koje skoro nikada ne konzumiraju nalazi se džigerica.

Marko Glođević, kuvar u restoranu kod Čačka, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.

- Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela - rekao je za RINU Marko Glođević.

Kuvar Marko Glođević
Foto: Rina
Kuvar Marko Glođević

Mladi najčešće traže burgere i moderna jela

Dodaje da mladi u najvećem broju slučajeva traže burgere i modernija jela.

- Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta - naglašava on.

Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.

- Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus - zaključuje Glođević.

Džigerica, nekada nezaobilazna u domaćoj kuhinji, danas se sve ređe nalazi na menijima mladih. Tradicionalna jela poput mezaluka svedoče o bogatstvu naše gastronomske baštine, ali je pitanje da li će Generacija Z u njima prepoznati vrednost koju su starije generacije odavno usvojili.

(RINA)

Generacija Z za neka jela nisu ni čuli
Generacija Z za neka jela nisu ni čuli (Foto: Rina)
Kuvar Marko Glođević
Kuvar Marko Glođević (Foto: Rina)
Izdvajamo za vas
Više sa weba