Danijela pravi najukusniji HLEB OD DIVLJEG KVASCA, a njena tehnika ukrašavanja je SENZACIONALNA!
Danijelu Birta Čkonjević, fudblogerku prati više od 40 hiljada ljudi, i to sa veoma dobrim razlogom. Naime, ona sprema ukusne, zanimljive i posne recepte, koji očaravaju ukusom i izgledom, a njena radionica "Hleb od divljeg kvasca" je apsolutni hit.
Danijela je specijalno za Žena.rs. ispričala kako se rodila ta ljubav prema starom načinu pripreme najosnovnije namirnice svakog doma.
- Volim da kažem da je "svaki hleb čudo, koricom obuhvaćen mikrokosmos u kojem su umešani princip i filozofija one osobe koja ga je spremala". Hleb je ujedno hrana i simbol. Ni jedna druga namirnica nije dostigla takav mističan status. On je, tradicionalno gledano, osnova svakog obroka.
Ujedno, hleb je i svedok porodične vatre, te bi nekakva hronologija išla po liniji: nema porodice, nema ognjišta, nema hrane i naposletku nema života.
To posmatram iz drugog ugla. S jedne strane želim da pružim najbolje svojoj porodici, a s druge strane, da kažemo simboličke ravni, ono smo šta jedemo, pa volim da mislim kako je hleb ljubav u krckavoj korici.
Danijela kaže da joj se dopadala ideja izlaska iz zone komfora, praćenja sopstvene intuicije i istraživanja.
- Volim da se igram, da isprobavam, eksperimentišem i ono što je ključno, kako bi se neko uopšte oslobodio u kuhinji, ne opterećujem se strahom od neuspeha. Tako se, sasvim spontano, dogodilo i kada sam se zaljubila u pravljenje hleba. Želela sam da ispitam sve mogućnosti.
Hleb sa divljim kvascem
Pravljenje hleba sa divljim kvascem nije novina u tradicionalnoj kuhinji. Do pre dve ili tri generacije, naše bake ili njihove majke, nisu ni znale za drugačiji način spremanja hleba. Umesto održavanja startera one bi uštinule od današnjeg testa, i s njime mesile sutrašnji hleb.
- Uz ovakvu primenu, testu omogućujemo dužu fermentaciju pre pečenja. Na taj način bakterije i divlji kvasci, svi ti mikroorganizmi koji nastanjuju naš divlji kvasac, započinju proces razgradnje fitinske kiseline i čine da iz ovog hleba lakše usvojime sve nutrijenete. Zato se ovakav hleb lakše vari, ali i dobija specifičnu punoću ukusa i duži period svežine u odnosu na industrijske hlebove.
Divlji kvasac
Pre svega za pravljenje divljeg kvasca su vam potrebne 4 komponente: brašno, voda, ljubav i strpljenje.
Smesa brašna i vode, pretstavlja ponudu hrane mikroorganizmima. Ako održavamo poilište dovoljno dugo, mikroorganizmi će ga nastaniti, tu se hraniti i prilagodiće svoj metabolizam brašnu kojim ga hranimo.
Tako se dobija starter, odnosno mešavina brašna i vode koja je bogata kolonijama bakterija mlečne kiselne i divljih kvasaca. Oni iniciraju fermentovanje testa.
- Kao što sam pomenula, privlači me eksperimentisanje. Puno sam istraživala i isprobavala. Danas uglavnom koristim specijalizovana brašna visokog kvaliteta i visokog udela proteina. Uz njih uvek koristim integlano speltino i raženo brašno. Zanimljiva su mi i brašna od starih sorti pšenice kao što su kamut, polba.
Hrana koju jedemo mora da nadražuje sva čula. Ona mora da bude zdrava, ukusna i da izgleda lepo.
U tom ključu, kada sam se posvetila pravljenju hleba, ubrzo me je privuklo i ukrašavanje. Samim ukrašavanjem razbijam ustaljenu rutinu pripreme i oslobađam svoju maštu i kreativnost.
Tako uvodim i izvesnu vrstu iščekivnja u čitavom procesu. A tokom pečenja, hleb raste i otvara se, nagrađujući laku ruku i precizne pokrete izvanrednim šarama. Hleb ukrašavam na više načina. Mahom to činim zasecanjem dubljih i plićih rezova, a katkad posipanjem brašna akcentujem izvesne delove buduće korice.
Bonus Video:
Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.