SUŠNA GODINA PRETI Komisija nadgleda kukuruz zbog bojazni od aflatoksina

SUŠNA GODINA PRETI Komisija nadgleda kukuruz zbog bojazni od aflatoksina

0
313041_aflatoksinkufzehiriresim
313041_aflatoksinkufzehiriresim

Granica aflatoksina u mleku menjala se nekoliko puta od izbijanja afere 2012. godine, kada je utvrđeno da mleko u Srbiji ima čak 10 puta više otrovne materije od dozvoljenog. Sadašnja količina je na evropskom nivou i iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu. Svesni rizika koji ova sušna godina nosi sa sobom, u Ministarstvu poljoprivrede su prvi put formirali komisiju koja će kontrolisati kukuruz.

Aflatoksin pod kontrolom, komisija nadgleda kukuruz
Aflatoksin pod kontrolom, komisija nadgleda kukuruz

Sa pojmom aflatoksin šira javnost upoznala se nakon sušne 2012. kada je utvrđeno da je njegov nivo u mleku deset puta viši od dozvoljenog. Tada su veliku štetu pretreli proizvođači, ali i potrošači. Ne samo da su se našli pred hamletovskom dilemom - piti mleko ili ne, računali dozvoljene granice, već su jedno vreme i rafovi bili ispražnjeni.

Nivo aflatoksina u mleku početkom ove godine spušten je na 0,05 mikrograma po kilogramu. Zbog ovogodišnje suše pitanje je da li ćemo u prodavnicama i dalje imati takvo mleko.

- Sam aflatoksin nastaje pre svega na njivama, znači mi tu već imamo prve indikatore ukoliko se pojavljuje, a pojavljuje se usled temperaturnih razlika i tipa godine kao što je ova. Normalno da je dalje problem kod skladištenja tog kukuruza ukoliko se on ne tertira na adekvatan način onda imamo razvoj aflatoksina i normalno da će takav kukurz pojesti životinje i da će doći do mleka - napominje Sanja Bugarski iz Udruženja proizvođača kukuruza.

Klima u Srbiji poput one u Hrvatskoj, Italiji i Španiji pogodna je za razvoj aflatoksina. Velike temperaturne razlike, ali i sušni periodi dovode do pucanja zrna kukuruza, što je jedan od uzroka razvoja gljiva.

Unošenjem zaražene hrane, u mleku stoke pojavljuje se ova otrovna materija. Da bi predupredili problem u Ministarstvu poljoprivrede prvi put oformili su komisiju koja će pratiti rane useve u fazi zrenja.

- Vlaga mora da se svede na 14 odsto kako bi eliminisali tu mogućnost sinteze, to je jedna od najvažnijih mera. Ostale mere jesu da se u manipulaciji obezbedi što manje loma, da se očiste skladišta, prijemna mesta silosi, ali najvažnije da ne napravimo otvore preko kojih bi gljve dalje mogle da rade infekciju i da se ta vlaga spusti kako ne bi došlo do sinteze mikotoksina u zrnu - kaže Dragica Janković iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Kakvo mleko možemo očekivati na trpezi, znaće se početkom septembra, kada je i planirana berba kukurza.

- Jedino tako uzorkovanjem i kontrolisanjem drugačije ne može da se konstatuje. Nije vidljivo, ne može da se oseti ni miris. Organoleptički je neprepoznatljivo, tako da jednostavno kontrola može da se vrši samo u laboratorijama - ističe Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Budimirović podseća da se neće kontrolisati svaka njiva, parcela ili svaki region i dodaje da će to biti učinjeno samo tamo gde postoji povećan rizik.

Dragica Janković smatra da je ove godine kukuruz uspešno zaštićen i da u tom slučaju izmičemo povoljnosti uslova za ostvarenje svih infekcija sa gljivama i dodaje kako misli da će posle sinteze mikotoksina situacija biti drugačija nego 2012.

Srbija spada u red deset najvećih proizvođača kukuruza. Amerika kao prvi najveći izvoznik ima dozvoljeni nivo aflatoksina 0,5 mikrograma po kilogramu, a ista situacija je i u Rusiji, Kanadi i Australiji. Srbija se, s druge strane, pridržava evropskih standrada i taj nivo je deset puta manji.

313041_aflatoksinkufzehiriresim
313041_aflatoksinkufzehiriresim
Aflatoksin pod kontrolom, komisija nadgleda kukuruz
Aflatoksin pod kontrolom, komisija nadgleda kukuruz
Izdvajamo za vas
Više sa weba
  • Info najnovije

  • Sportal