Kako Marta Stjuart pravi PIRE KROMPIR: Caku za SAVRŠENO KREMASTU STRUKTURU naučila je od svoje majke, zato uvek dodajte OVAJ sastojak
- Marta Stjuart otkriva recept za najkremastiji pire krompir
- Recept je pogodan za svečane ručkove i veće okupljanje
Svi želimo da nam pire krompir bude savršeno kremast, a slavna kuvarica Marta Stjuart otkriva da je tu tajnu naučila od svoje majke. Ključ je u krem siru, koji se obilno dodaje uz mleko, pavlaku i puter pre mućenja, kako bi krompir postao mekan, pahuljast i bogatog ukusa.
Pire krompir je prilog koji savršeno upotpunjuje gotovo sva jela, od pohovanog mesa i sočnih sosova, do variva i spanaća. Bez obzira na to koliko često ga pravite, uvek težimo savršenoj, kremastoj teksturi, a Marta Stjuart pruža recept koji garantuje upravo to – bogat, ukusan i lagan za pripremu.
Recept koji je nasledila od majke
Ovaj recept Marta je nasledila od svoje majke, Poljakinje Marte Kostire. Njena tajna je dodatak krem sira, koji stavlja u većoj količini, zajedno sa puterom, pavlakom i mlekom.
Pri mućenju Marta koristi mikser (ali napominje: ako koristite mikser, koristite obični – nikako štapni blender, jer će tada pire postati lepljiv poput testa!).
Naravno, može se napraviti i ručno – običnom žicom za mućenje, dovoljno da krompir postane prozračan, mekan i bez grudvica.
Ovaj kremasti pire može se pripremiti i do dva sata pre serviranja, što ga čini idealnim za svečane ručkove i veće okupljanja. Navedena količina dovoljna je za oko 8 osoba.
Kremasti pire krompir Marte Stjuart
Potrebno je:
- 1,60 kg krompira
- so
- sveže mleveni biber
- 225 g krem sira
- 125 g putera
- 65 ml mleka
- 125 ml pavlake
Priprema:
Stavite krompir i kašičicu soli u šerpu, prelijte hladnom vodom tako da bude oko 1 cm iznad krompira i pustite da provri. Smanjite temperaturu, delimično poklopite i kuvajte oko 35 minuta.
Procedite krompir, oljuštite ga i iseckajte na veće komade. Zgnječite ga, zatim dodajte krem sir, puter, mleko i polovinu pavlake, pa mutite žicom ili običnim mikserom na laganoj brzini. Posolite, pobiberite i mešajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Vratite smesu na srednju vatru, dodajte ostatak pavlake i kuvajte uz stalno mešanje dok se potpuno ne zagreje. Odmah poslužite ili držite na toplom u poklopljenoj posudi iznad posude sa ključalom vodom – do dva sata pre serviranja.
Na Super receptima pronađite još ukusnih ideja, a tu je i naš YouTube kanal:
Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.