Ova na prvi pogled ne posebno privlačna žućkasta i prozirna tečnost kiselkasto-vodenastog ukusa do nedavno je bila najzanemareniji mlečni proizvod, ili bolje reći nusproizvod, jer nastaje odvajanjem od mleka koje se zgušnjava tokom postupka proizvodnje sira. U davna vremena bila je cenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je po neki stočar znao ili imao volje da je upotrebi u ishrani mladih domaćih životinja. Ipak, buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svetlo, a surutka je poslednjih godina postala rado tražen lagani napitak s obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, samo 26 na stotinu grama.
Sekcija komentara na ovom tekstu je sada zaključana. Sekcije komentara na svim tekstovima se automatski zaključavaju posle 48 sati od poslednjeg osvežavanja teksta.
Stari narodni lek koji košta 150 dinara spasava jetru i probavu, SNIŽAVA ŠEĆER i VISOK PRITISAK
Ova na prvi pogled ne posebno privlačna žućkasta i prozirna tečnost kiselkasto-vodenastog ukusa do nedavno je bila najzanemareniji mlečni proizvod, ili bolje reći nusproizvod, jer nastaje odvajanjem od mleka koje se zgušnjava tokom postupka proizvodnje sira. U davna vremena bila je cenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je po neki stočar znao ili imao volje da je upotrebi u ishrani mladih domaćih životinja. Ipak, buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svetlo, a surutka je poslednjih godina postala rado tražen lagani napitak s obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, samo 26 na stotinu grama.
Sekcija komentara na ovom tekstu je sada zaključana. Sekcije komentara na svim tekstovima se automatski zaključavaju posle 48 sati od poslednjeg osvežavanja teksta.