Zamenila sam jedan jedini sastojak u RUSKOJ SALATI i svi moji gosti su mislili da sam je naručila iz nekog SKUPOG RESTORANA: Ovo je moja tajna!

  • Ovaj recept predstavlja svežu i laganu verziju ruske salate čiji ukus odlično znate
  • Sve sastojke seckajte na sitne kockice, kao i do sada, po klasičnom receptu

Ruska salata, koju kod nas niko ne zove pravim imenom – OIivije, neizostavni je deo slavlja. Svaka kuća ima svoj recept, ali su ukusi manje-više slični. Evo jedne sasvim drugačije, nežnije verzije sa posebnim šmekom.

Zamenila sam jedan sastojak u ruskoj salati i gosti su mislili da sam je naručila iz restorana
Zamenila sam jedan sastojak u ruskoj salati i gosti su mislili da sam je naručila iz restorana Foto: Esin Deniz / shutterstock

Ruska salata po ovom receptu definitivno će postati hit i vaši gosti i ukućani će je obožavati. Slobodno napravite duplu meru jer će svi tražiti još i još!

Recept stiže baš iz Rusije i pokazuje kako jednostavna zamena jednog sastojka može da pretvori svima poznati ukus u elegantan, svež i iznenađujuće lagan obrok. Škampi umesto šunke čine zaista veliku razliku. Ukus je nežan, morski i prefinjen.

Recept za novu rusku salatu

Potrebno je za 6 osoba:

  • 450 g krupnijih škampa, kuvanih i očišćenih
  • 5 krompira srednje veličine
  • 2 šargarepe
  • 5 jaja
  • 3 do 4 kisela krastavčića
  • 200 g graška iz konzerve
  • 1/2 manje glavice crnog luka, nije obavezno
  • 250 do 300 g majoneza
  • so i biber, po ukusu
  • sveža mirođija, za serviranje i dekoraciju

Priprema:

Krompir u ljusci i šargarepu skuvajte pazeći da se ne raskuvaju, a jaja tvrdo skuvajte. Sve ostavite da se potpuno ohladi, pa oljuštite jer se hladni sastojci lakše i urednije seku.

Sve čvrste sastojke iseckajte na sitnije kockice. Ako su škampi veliki, presecite ih na pola ili na tri dela, a nekoliko najlepših ostavite za dekoraciju. Grašak procedite.

U većoj činiji sjedinite seckani krompir, šargarepu i jaja, krastavčiće, grašak i škampe. Ako volite luk sitno ga iseckajte, pa i njega dodajte.

Dodajte majonez, posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte i ostavite da se hladi kako bi se ukusi proželi. Pre serviranja ostavite salatu u frižideru najmanje 20–30 minuta. Za to vreme ukusi će se lepo spojiti, a tekstura postati savršeno kremasta.

Ruska salata sa škampima
Ruska salata sa škampimaFoto:rom olik / shutterstock

Mali trikovi koji prave veliku razliku

Za laganiju verziju ove salate deo majoneza zamenite grčkim jogurtom.

Za više svežine pre serviranja dodajte par kapi limunovog soka koji ističe ukus morskih plodova.

Za svečanu trpezu ukrasite salatu celim škampima, grančicama mirođije ili tankim kolutovima svežeg krastavca.

Poslužite salatu u velikoj, lepoj činiji, tako da svako može da uzme onoliko koliko želi, a verujte, želeće!

Ovu malo drugačiju rusku salatu isprobajte već za predstojeće praznike i budite uvereni da će baš ovaj recept postati vaša nova novogodišnja tradicija. Uz poseban majonez ovu salatu možete pripremati i u vreme posta.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News