TORTA MANASTIRKA: Posno savršenstvo, sočno i prepuno oraha, savršeno za Svetog Nikolu

  • Posna torta Manastirka popularna je i često se pravi tokom posta
  • Sastojci uključuju orahe, čokoladu i suvo voće, čime se postiže bogat ukus

Posna torta Manastirka već godinama važi za jedan od najomiljenijih kolača koji se pripremaju tokom posta, naročito Svetog Nikolu. Iako se pravi bez jaja, mleka i maslaca, ova torta osvaja bogatim ukusom i savršenom sočnošću.

Posna torta Manastirka
Posna torta Manastirka Foto: Ivana Lalicki / shutterstock

Torta Manastirka je dokaz da posni kolači mogu biti jednako raskošni i ukusni kao i mrsni. Kombinacija oraha, čokolade i sušenog voća daje torti pun i zaokružen ukus koji podseća na tradicionalne manastirske recepte. Upravo zbog toga često se nalazi na svečanim trpezama i savršena da zablista na stolu za Svetog Nikolu.

Posna torta Manastirka

Sastojci za kore

  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • 100 ml ulja

Sastojci za fil

  • 500 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo)
  • 5 kašika gustina
  • 200 g šećera
  • 100 g crne čokolade bez mleka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa ili seckanih urmi

Priprema

U većoj činiji umutite gaziranu vodu, ulje i šećer dok se ne sjedine u glatku smesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačeno testo. Podelite smesu na tri jednaka dela i svaku zasebno pecite kao tanku koru.

Dok se kore peku i hlade, pripremite fil. U šerpi zagrejte biljno mleko, dodajte gustin i šećer i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne. Još dok je fil vreo, umešajte crnu čokoladu dok se potpuno ne otopi, a zatim dodajte mlevene orahe i suvo grožđe ili urme. Dobijeni fil biće kremast, aromatičan i gust.

Slaganje i dekoracija torte

Na prvi biskvit stavite deo toplog fila i ravnomerno ga rasporedite. Ponovite isto sa drugom korom, a zatim završite trećom. Ostatak fila premažite po vrhu i sa strane da torta bude ukusno obložena sa svih strana.

Za dekoraciju možete koristiti kokos, seckane orahe ili dodatno posuto suvo voće, što torti daje svečan i primamljiv izgled. Posluženje je najbolje kada torta odstoji preko noći, kako bi kore upile ukus fila i postale još sočnije i mekše.

Saveti za varijacije

Ako želite da torta ima još složeniji ukus, umesto suvog grožđa možete dodati brusnice ili sitno seckane smokve. Takođe, u laganijoj verziji možete ubaciti i tanak sloj voćnog fila od malina ili višanja između kora.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News