Stavim TIGANJ U PLASTIČNU KESU i očas posla mu VRATIM STARI SJAJ: Zagorele masnoće sad skidam mekšom stranom sunđera!
- Stariji tiganji često imaju naslage od ostataka hrane tokom dužeg perioda upotrebe
- Da bi se očistili bez oštećenja, ne preporučuje se agresivno ribanje
Tiganj od gusa, onaj teški, od livenog gvožđa, u mnogim kućama se čuva kao kuhinjska relikvija koja nije tek tamo neki komad posuđa već deo porodične tradicije. Na takvim tiganjima su se pekle bakine pogačice, palačinke, najkremastije kajgane...
Ruku na srce, gusani tiganj, sa očitim tragovima minulih vremena i dugotrajne upotrebe, mlađe generacije baš i ne vide u svojim kuhinjama. Kako su ovakvi tiganji prilično skupi, upravo zato što su dugotrajni, pre nego što ih otpišete probajte da im povratite stari sjaj i tako uštedite na kupovini novog.
Jer, gusani tiganj i te kako može da se spasi i to bez agresivnog struganja. Potrebno je samo razumeti šta se zapravo dešava na površini, zašto se stvaraju fleke i naslage, i izabrati pravilan, bezbedan pristup.
Sloj ostataka hrane se vremenom taloži
Ono što vidimo kao crne fleke zapravo nije obična prljavština, već sloj stvrdnutih ostataka hrane koji su se s godinama pečenja pretvarorili u tanku, tvrdokornu koricu. Zato takve fleke klasično ribanje samo još više razmaže, ali ih ne ukloni.
Srećom, postoji način da se taj sloj omekša i lakše ukloni, bez agresivnog struganja nožem ili jakih abrazivnih sredstava.
Kako bezbedno povratiti sjaj tiganju
Umesto trošenja vremena i energije na grubo ribanje, mnogo je pametnije odabrati nežniji pristup sa blagim, kućnim sredstvima i toplom vodom. Ključno je:
- proverite od kog je materijala tiganj
- izaberite bezbedan vid čišćenja
- izbegavate agresivne hemikalije bez zaštitne opreme
Za čelične i gusane tiganje najefikasniji su postupci koji omekšavaju stari sloj masnoće, bez grebanja, a uz minimum truda.
Dobro proverite od kog je materijala tiganj
Različiti materijali reaguju različito, pa zato budite veoma oprezni. Metod koji se predlaže je pogodan za gusane tiganje i čelične tiganje bez premaza, a nikako se ne preporučuje za tiganje sa teflonskim i keramičkim premazima, aluminijumske tiganje i emajlirane površine. Ovi manje otporni materijali i premazi zahtevaju nežnije tretmane i blage kućne metode, poput:
- paste od sode bikarbone i malo vode, koja je odlična za površinski sloj
- toplog rastvora limunske kiseline, koji osvežava dno bez oštećenja
Kako da očistite čelični i gusani tiganj
Kod teških gusanih i čeličnih tiganja, najtvrdokorniji sloj ne reaguje na ribanje, sodu ili limunsku kiselinu. Zato se u domaćinstvima ponekad koristi amonijak, odnosno para amonijaka, koja može da omekša stari, zapečeni sloj masnoće. U tiganj sipajte malo amonijaka, odmah ga stavite u veliku plastičnu kesu i zatvorite je jer para amonijaka treba da odradi posao. Ostavite tako 5 do 10 minuta. Pažljivo radite sa ovim sredstvom jer para amonijaka stvara veoma jaku alkalnu sredinu koja razgrađuje stvrdnutu, tamnu koricu. Nakon izlaganja pari amonijaka sloj postaje mekan i lak za uklanjanje.
Važna napomena: Amonijak je jako sredstvo i s njim uvek mora rukovati odrasla osoba. To podrazumeva dobro provetren prostor, masku radi zaštite disajnih puteva, gumene rukavice i izbegavanje mešanja sa drugim sredstvima (posebno onima koja sadrže hlor).
Nakon tretmana amonijakom lako ćete očistiti naslage mekanom stranom sunđera. Potom tiganj dobro isperite, osušite ga i ponovo naulje da bi se obnovio zaštitni sloj. Ova metoda je samo za gusane i čelične tiganje jer para amonijaka može oštetiti teflonske premaze, keramiku, aluminijum i emajl. Dakle, ova tehnika je namenjena isključivo masivnim, neobloženim tiganjima.
Manje agresivan, a efikasan metod
Kada je sloj skorele masnoće, takozvani nagar, tanji i svežiji, nije potrebna ova agresivna i opasna amonijak metoda. Tada je dovoljno da više puta ponovite tretman sodom bikarbonom, sirćetom i toplom vodom. Pošto odstoji u tiganju, ova mešavina će omekšati nagar i moći ćete da ga skinete onom zelenom stranom sunđera za pranje posuđa. Nikako ne koristite metalne mrežice i slično. Soda je blaga baza i pomaže da stari sloj masnoće omekša, ali bez ikakve opasnosti za kožu ili disajne puteve.
Postupak: Pospite dno tiganja sa 2 do 3 kašike sode bikarbone. Dodajte malo tople vode i malo alkoholnog sirćeta, dovoljno da se napravi gusta pasta. Ostavite tako 30 do 60 minuta i potom lagano trljajte tiganj oštrijom stranom sunđera. Potom samo isperite toplom vodom i po potrebi ponovite postupak dok sasvim ne očistite tiganj.
Dakle, ne morate se rastajati od omiljenog tiganja čim se pojavi tvrdokorni sloj. Uz pravilan izbor metode i malo strpljenja, gotovo svaki može da se sredi i da izgleda kao nov. Jer, i u kuhinji važi isto pravilo kao i u životu, da najlepše stvari traju samo ako im poklanjamo dovoljno pažnje.
Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.