Starinski recept za BOSANSKI PILAV: Jedna tepsija - cela porodica sita!
- Osnova recepta uključuje skuvani pirinač sa mesom blago zapečen u rerni
- Za pripremu bosanskog pilava koriste se piletina, povrće, pirinač i začini
Sočni pirinač skuvan sa mesom, pa potom blago zapečen u rerni – to je osnova recepta za pilav. Količinu i vrstu mesa možete menjati u skladu sa ukusom.
Pilav je starinsko jelo poreklom iz bliskoistočne-turske kuhinje. Na persijskom jeziku pilav označava "jelo od gusto skuvanog pirinča", piše stranica secanja.com. U nastavku vam donosimo stari bosanski recept za ovo izvanredno jelo.
Starinski recept za bosanski pilav
Potrebno je:
- 1 kg piletine
- 300 g pirinča
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 manji celer
- 1 dl ulja
- So i biber
Priprema:
Piletinu iseći na komade, dodati iseckanu šargarepu, celer i peršun, naliti vodom, oko 2 l, posoliti i skuvati kao za supu. Za to vreme na ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Dodati pirinač, pa propržiti uz stalno mešanje. Dodavati malo po malo supe, stalno mešajući.
Kada je pirinač skoro gotov, začiniti ga solju i biberom, pa ga sipati u tepsiju. Preko rasporediti komade piletine, po želji i povrće. Preliti supom da ogrezne, pa peći u rerni oko pola sata, na 200 stepeni. Meso treba da porumeni, a pirinač da upije svu tečnost.
Količinu i vrstu mesa možete menjati u skladu sa ukusom.
Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.