Starinski recept za BOSANSKI PILAV: Jedna tepsija - cela porodica sita!

  • Osnova recepta uključuje skuvani pirinač sa mesom blago zapečen u rerni
  • Za pripremu bosanskog pilava koriste se piletina, povrće, pirinač i začini

Sočni pirinač skuvan sa mesom, pa potom blago zapečen u rerni – to je osnova recepta za pilav. Količinu i vrstu mesa možete menjati u skladu sa ukusom.

shutterstock 2603293641 foto AleksandraVitorovic (1)
shutterstock 2603293641 foto AleksandraVitorovic (1) Foto: AleksandraVitorovic / shutterstock

Pilav je starinsko jelo poreklom iz bliskoistočne-turske kuhinje. Na persijskom jeziku pilav označava "jelo od gusto skuvanog pirinča", piše stranica secanja.com. U nastavku vam donosimo stari bosanski recept za ovo izvanredno jelo.

Starinski recept za bosanski pilav

Potrebno je:

  • 1 kg piletine
  • 300 g pirinča
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji celer
  • 1 dl ulja
  • So i biber

Priprema:

Piletinu iseći na komade, dodati iseckanu šargarepu, celer i peršun, naliti vodom, oko 2 l, posoliti i skuvati kao za supu. Za to vreme na ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Dodati pirinač, pa propržiti uz stalno mešanje. Dodavati malo po malo supe, stalno mešajući.

Kada je pirinač skoro gotov, začiniti ga solju i biberom, pa ga sipati u tepsiju. Preko rasporediti komade piletine, po želji i povrće. Preliti supom da ogrezne, pa peći u rerni oko pola sata, na 200 stepeni. Meso treba da porumeni, a pirinač da upije svu tečnost.

Količinu i vrstu mesa možete menjati u skladu sa ukusom.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News