SALČIĆI su nekad su bili obavezni u sezoni svinjokolja: Po ovom RECEPTU su ih pravile naše bake

  • Salčići su tradicionalni kolač koji je nekada bio obavezan u sezoni svinjokolja
  • Danas su ovi kolači simbol tradicije

Postoje kolači koji nisu samo poslastica, već vremeplov. Domaći salčići su upravo to - meke, mirisne kiflice koje se listaju kao knjiga i vraćaju nas u kuhinje naših baka koje su brižljivo čuvale recept za ovaj vanvremenski kolač.

Salčići su nekad bili obavezni u sezoni svinjokolja: Po ovom receptu su ih pravile naše bake
Salčići su nekad bili obavezni u sezoni svinjokolja: Po ovom receptu su ih pravile naše bake Foto: shutterstock

Salčići su se nekada pravili samo u sezoni svinjokolja, kad se kuća ispuni mirisom toplog sala i tek pečenih kolača. Danas su simbol tradicije koju mnogi čuvaju kao mali porodični ritual. Iako jednostavni, salčići nose posebnu čar: podsećaju na okupljanja, na pune tepsije koje nestanu dok su još mlake i na onu neopisivu mekoću koja se dobija samo kad je sve urađeno "po starinski". Za mnoge, to su kolači koji označavaju početak zime, jer vraćaju osećaj pripadnosti, topline i jednostavnog zadovoljstva koje nam tako često nedostaje. Danas ih prave i mladi i stari, neki po bakinom receptu, neki po modernim verzijama, ali jedan utisak ostaje isti - ništa ne greje dušu kao sveže ispečeni domaći salčići.

Salčići po starinskom receptu

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 3 žumanceta
  • rendana kora jednog celog limuna
  • malo soli
  • 3-4 dcl kisele vode

Za premazivanje:

  • 400 g sala (očišćeno, samleveno ili izmiksano u blenderu)
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu
  • vanilin-šećer
Salčići
SalčićiFoto:shutterstock

Priprema:

U dublju vanglu prosejte brašno, dodajte žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dolivajte vodu. Umesite srednje mekano testo, razvucite ga pomoću oklagije i premažite sa 1/3 sala, preklopite kao za lisnato testo i ostavite da "odmara" na sobnoj temperaturi pola sata.

Postupak ponovite još dva puta. Četvrti put razvucite testo pomoću oklagije na debljinu od 1 cm, opkrojite nožem sa svih strana, isecite na kvadrate i na svaki stavite kašičicu džema.

Preklopite dva kraja testa prema sredini i malo pritisnite da se ne bi otvorili prilkom pečenja.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite salčiće 15 do 20 minuta. Kad se malčice prohlade, pospite ih mešavinom šećera u prahu i vanilin-šećera i uživajte u njihovom neponovljivom ukusu.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News