Gaspačo je idealan obrok za vrele dane: Probajte neki od ova DVA recepta i rashladite se u trenu!

Dani su već pretopli, a toplota utiče i na naš apetit, zato rado biramo lagana jela koja nas istovremeno zasite i osveže. A kad su u pitanju baš takvi specijaliteti uvek se setimo gaspača!

Gaspačo
Gaspačo Foto: Profimedia

Gaspačo je hladna supa od paradajza, koja vodi poreklo iz Španije, a posebno je popularna u Andaluziji. Pravi se od zrelih paradajza, zelene paprike, krastavaca, belog luka, starog hleba koji se prethodno potopi u vodu, sirćeta i maslinovog ulja. I naravno, služi se hladna.

Mala istorija gaspača

Pre 1492. godine, ova supa nije sadržala paradajz koji je donet iz Amerike, zato originalan recept sadrži stari hleb, beli luk. maslinovo ulje, so i sirće. A kada je paradajz stigao u Evropu, postao je deo ove supe.

Postoji više varijacija ovog jela, a jedna vrlo popularna je tipična za Granadu i Malagu- u pitanju je beli gaspačo koji sadrži bademe, beli luk, hleb, sirće i ulje.

Ovaj specijalitet je idealan za tople dane, zato vam preporučujemo dva recepta koja ćete da obožavate:

Gaspačo

Gaspačo je zdrava i ukusna čorba!

Španska čorba

Španska čorba idealana za vrele dane!

Bonus Video:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News