Recept za BAKINE KROFNE od kojih polazi voda na usta: Svaki zalogaj je RAJ ZA NEPCA
Kao deca smo svi jedva čekali dan kada će mama ili baka napravite vazdušaste i mekane krofne od kojih miriše cela kuća, a ruku na srce, ni sada situacija nije drugačija.
Svaka domaćica ima svoj provereni recept za krofne, ali je, složićete se, uvek najbolji onaj proveran, kao što je ovaj.
Sastojci:
500 gr brašna
65 gr šećera
kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
300 ml mleka
50 gr putera
šećer u prahu za posipanje
ulje za prženje
Priprema:
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, puter koji ste prethodno ostavili da mekša i so, pa sve dobro pomešajte.
Odvojte žumanca od belanca, pa ih dodajte u smesu koju ste napravi i sve prelijte toplim mlekom.
Dobro umesite, tako da se testo odvaja od zidova posude.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa stavite testo i ravucite ga rukama na više od jedan cenimetar debljine.
Testo podelite na 24 jednakih delova.
Svaki deo umesite i oblikujte u lopticu, pa ih prekrijte krpom i ostavite pola sata.
Kada loptice nadođu, uvaljajte ih u brašno i blago pritisnite.
Ponovo ih prekrijte i ostavite 30 minuta.
Nalijte veću količinu ulja u tiganj, a kada se zagreje pažljivo spuštajte krofne.
Pržite ih s obe strane, a kada porumene, vadite ih i stavljajte na papirni ubrus kako bi upio višak ulja.
Pospite ih šećerom u prahu.
Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.