Posna trpeza za Svetog Nikolu: Ako nemate ideju OVIH SEDAM izvanrednih POSNIH JELA za goste biće gozba za pamćenje

U ponedeljak se u Srbiji slavi jedna od najvećih slava, sveti Nikola, Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesni.

Trpeza za Svetog Nikolu
Trpeza za Svetog Nikolu Foto: Vladislav Mitić / Ringier

Zanimljivo je to da je jedno istraživanje pokazalo da od svih Srba koji slave slavu, trideset posto njih slave baš ovu slavu, a po jednom podatku iz 1939. godine, u Beogradu, sa Zemunom i Pančevom, bilo je 73.605 svečara, iz čega je zaključeno da je "zaista tačno da pola Beograda slavi svetog Nikolu".

Opšte je poznato da se za Svetog Nikolu spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga!

Ovo je sedam proverenih recepata!

BOBOVE PIHTIJE

Trpeza za Svetog Nikolu
Trpeza za Svetog NikoluFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 300g boba

- glavica crnog luka

- 5 čenova belog luka

- kašika želatina

- so, biber, peršun

Priprema:

Bob dobro očistite i operite, pa ga kuvajte dva sata na tihoj vatri zajedno sa seckanim crnim lukom. Kad se skuva i postane kašast, ocedite ga od viška vode, pa umešajte kašiku želatina, so i biber po ukusu. Na kraju sve umutite mikserom, razlijte u modle i hladite dva sata.

PIHTIJE OD ŠARANA

Pihtije od šarana
Pihtije od šaranaFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 800g glava i repova od šarana

- kuvana šargarepa

- limun ili sirće, so

Priprema:

Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

POSNE PAPRIKE

Posne paprike
Posne paprikeFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 100g semenki tikve

- 100g semenki suncokreta

- 100g semenki bundeve

- 50g oraha

- 2 krompira

- 1 paradajz

- veza peršuna

- malo soli

- malo slatke začinske paprika

- praziluk

- šargarepa

- koren paškanata

- 20 suvih paprika

Priprema:

Na ulju ispržite sitno iseckan praziluk, rendanu šargarepu i rendani koren paškanata tako da sve omekša. Dodajte semenke i orahe koje ste prethodno samleli. Malo propržite, a potom ubacite narendane krompire i usitnjen paradajz, iseckan peršunov list, posolite i stavite začinsku papriku. Fil dobro izmešajte i njime punite paprike. Ređajte ih uspravno u odgovarajući sud. Svaku pospite sa malo samlevenih semenki, prelijte uljem i vodom i stavite u zagrejanu rernu da se peku.

TOPLO PREDJELO OD SOMOVINE

Somovina
SomovinaFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 1 kg fileta soma

- glavica crvenog luka

- veza paršuna

- 10 maslinki

- 5 čenova belog luka

- kašičica mlevenog bibera

- limun

- 2 kašike maslinovg ulja

Priprema:

Filete soma odledite i osušite na krpi. Prelijte ih limunovim sokom i ispecite u tiganju na zagrejanom ulju. Sitno iseckajte peršun, a crveni, beli luk i masline na kolutove. Povrće stavite u poseban sud. Pečenu somovinu isecite na komade, prohladite i stavite u posudu s povrćem. Začinite biberom i solju, lagano izmešajte i servirajte.

ROLNICE S TUNJEVINOM

Rolnice sa tunjevinom
Rolnice sa tunjevinomFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 4 crvene paprike

- 200 g tunjevine iz konzerve

- 200 g posnog majoneza

- sok od pola limuna

- peršun, so, biber

Priprema:

Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte, pa stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.

SLANI ROLAT S POVRĆEM

Rolat sa povrćem
Rolat sa povrćemFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 400 g krompira

- 100 g spanaća

- 100 g pirinča

- 2 šargarepe

- veza peršuna

- 100 g mariniranih šampinjona

- pola kašičice slatke paprike

- pola kašičice belog luka u prahu

- 3 čena belog luka

- 50 g kečapa

- 100 g susama

Priprema:

Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite je na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat i ostavite u frižideru na dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

PROKELJ S HELJDINIM REZANCIMA

PROKELJ S HELJDINIM REZANCIMA
PROKELJ S HELJDINIM REZANCIMAFoto:Vladislav Mitić / Ringier

Potrebno je:

- 200 g prokelja

- 200 g rezanaca od heljde

- 100 g griza

- ulje, so, limun

Priprema:

Skuvajte prokelj u slanoj vodi. Zagrejte ulje i na njemu propržite griz. Kad dobije žutu boju, nalijte vodom i dodajte skuvan prokelj isečen na polovine. Dinstajte petnaestak minuta, pa sve izmešajte sa kuvanim rezancima od heljde.

Bonus Video:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News