Ovako KREMASTU PALENTU još niste probali, a tajna je u MALOM TRIKU: Probajte neki od super recepta i uživajte u doručku!

Još naše bake su znale da je palenta izuzetno zdrava, zato i nije čudno što je mnogi stručnjaci stavljaju visoko na lestvici najboljih doručaka.

Palenta
Palenta Foto: Profimedia

Ipak, retko se setimo da pojedemo baš palentu za doručak,a to je navika koju bi trebalo da promenimo.

Kako se pravi palenta?

Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalijum, beta karoten... A pored svega toga sadrži i malo kalorija.

Palenta je praktična i sjajno se slaže sa mnogim namirnicama
Palenta je praktična i sjajno se slaže sa mnogim namirnicamaFoto:Profimedia

U zavisnosti od količini vode u kojoj se kuva, može da bude ređa ili gušća. Razmera vo­de i brašna u šaoljama je ok­vir­no 4:1 za čvr­š­ću pa­len­tu, a 6:1 za me­kšu.

Manja količina vode u kojoj se kuva znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava ređu, više kašastu masu.

Temperatura kuvanja, kao i vreme, takođe su faktori koji na kraju definišu ukus i izgled ovoga obroka.

Palenta
PalentaFoto:Profimedia

A zanimljivo je to da možete da je pravite i sa mlekom. Na pakovanju proverite koliko je tečnosti potrebno, a odnos neka bude takav da dve trećine čini mleko, a ostalo voda. Upravo zbog mleka će da bude kremastija.

Kada se mleko i voda zagreju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je, kod instant palenti da mešate bez prestanka. Nakon par minuta palenta je gotova.

Palenta
PalentaFoto:Profimedia

Isprobajte i neki od super recepata!

Palenta sa jajima i slaninicom - super doručak!

Zapečena palenta sa sirom i paradajz sosom - ovakvu još niste probali!

Pikantna palenta sa kobasicom - taman za ručak!

Bonus Video:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.

Žena.rs
Žena.rs
Google News