Pevačica Marija Šerifović ne krije da se ne snalazi u kuhinji, a da njena majka Verica neumorno pokušava da je nauči.
Jednom prilikom Verica je pokazivala Mariji kako da pravi tortu, što je ona snimila, a ono čemu se nikako nije nadala jer da će joj torta na kraju pasti na pod.
Ovaj njen klip postao je viralan, a Marija je tokom gostovanja u emisiji "Blic dan" izazvala voditeljski par Aleksandra Kojića i Sofiju Spasojević da naprave ovu istu tortu po receptu Verice Šerifović.
- Ti ne znaš koliko je teško napraviti Esterhazi tortu, ženo. Molim? Ne pada mi na pamet da vas učim. Probajte ipak da napravite jednu samo - rekla im je Marija.
Njih dvoje su vrlo rado prihvatili izazov, pa su pokazali kako su se snašli u pravljenju torte.
- Nalazimo se u kuhinji, jer mi danas radimo izazov - rekla je Sofija.
- Izazvala nas je, i to javno. Marija, naša torta je bolja od tvoje - dodao je Aleksandar i rekao da je već napravio kore.
- Verici se sigurno neće svideti naše kore - rekla je voditeljka.
Recept za Esterhazi tortu
Kora:
6 belanaca, 200g šećera, 200 g pečenih, mlevenih lešnika, 80 g brašna.
Krem:
6 žumanca, 3 jaja (cela), 250 g šećera, 200 g margarina, 200 g pečenih, mlevenih lešnika 1 kesica vanilin šećer
Dekoracija:
100 g, bele čokolade, 50 g crne čokolade
Priprema: Umutiti belanca mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Kada se dobije gust sneg isključiti mikser i dodati lešnike, zatim dodati brašno iz dva puta i sve lepo sjediniti mešajući špatulom, masu razvući na papir za pečenje debljine 1,5 cm i peći pravougaonu koru 10-tak minuta na 180 °C. Kada se kora ohladi aušteherom izvući 3 kore, dve cele i jednu iskrojenu od ostataka.
Kuvati na pari žumanca, cela jaja, vanilin šećer i šećer, mešati žicom dok se ne dobije lep gusti krem (oko 10 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine vatre), ostaviti da se hladi. Umutiti omekšali margarin mikserom, pa dodati ohlađeni krem od žumanaca i sve lepo sjediniti uz stalno mešanje mikserom srednjom brzinom. Na kraju dodati mlevene lešnike i špatulom sve sjediniti. Filovati u okruglom kalupu, a koru iskrojenu od ostataka staviti u sredinu.
Ostaviti tortu da se malo prohladi, za to vreme otopiti crnu i belu čokoladu. Ohlađenoj torti skinuti ring, pa je preliti belom čokoladom samo po gornjoj kori. Crnu čokoladu sipati u dresir džak, pa praviti spiralu od sredine torte ka napolje, a čačkalicom napraviti efekat paukove mreže.