Posluživanjem se dodaje sirup i svež ruzmarin za dodatni ukus i eleganciju
Program emisije dostupan je na kanalu K1 i zvaničnom YouTube kanalu
U emisiji „Žena za sva vremena“ na televiziji K1, Bojan Repaja pripremio je elegantan, aromatičan i efektan desert – poširane kruške. Iako izgleda luksuzno, ovo jelo je izuzetno jednostavno za pravljenje. Slatkoća krušaka, toplina cimeta i meda, svežina narovih zrna i hrskavost oraha stvaraju savršenu kombinaciju za svaku priliku.
Sastojci:
- kruške (čvrste, zrele)
- med
- cimet
- ribizle (sveže ili smrznute)
- plavi/buđavi sir (gorgonzola ili rokfor)
- orasi
- puter
- krem sir
- nar, očišćen
- svež ruzmarin
Priprema:
Kruške oljuštite, ali im ostavite peteljku radi lepšeg serviranja. U šerpu sipajte vodu, dodajte med i cimet, pa lagano spustite kruške da se kuvaju na tihoj vatri dok ne omekšaju, ali da zadrže oblik.
Priprema fila:
U posebnoj posudi sjedinite krem sir, komadiće plavog sira, malo putera i sitno iseckane orahe. Po želji dodajte i nekoliko bobica ribizle za blagu kiselkastu notu.
Serviranje:
Kada su kruške gotove, pažljivo ih izvadite i napunite pripremljenim filom. Preko vrha pospite još malo oraha, dodajte sveže ribizle i zrna nara, a kao finalni dodir – grančicu svežeg ruzmarina.
Preliv:
Preko punjenih krušaka prelijte nekoliko kašičica sirupa u kojem su se poširale. Topla aroma meda i cimeta dodatno pojačava ukuse ovog delikatnog deserta.
Ovaj desert je savršen spoj slatkog, slanog i kiselkastog – idealan za praznike, svečane večere ili trenutke kada želite nešto posebno.
Emisiju „Žena za sva vremena“ gledajte svakog radnog dana posle „Uranka“. Program K1 televizije pratite na kablovskim operaterima: mts (kanal 111), Supernova (kanal 11), Orion (kanal 7), Hipernet (kanal 8) i SBB (kanal 12), kao i na zvaničnom YouTube kanalu.