Pazarske mantije proglašene za najbolje srpsko jelo prema Taste Atlasu

Ovo srpsko jelo je proglašeno najboljim na svetu, a nije ni pljeskavica ni burek

5
Hrana na Balkanu - ilustracije
Foto: Jasmin Brutus / Alamy / Profimedia / Profimedia
Hrana na Balkanu - ilustracije

Pazarske mantije su proglašene najboljim srpskim specijalitetom prema Taste Atlasu

Komplet lepinja iz Užica je na drugom mestu, a leskovački roštilj na trećem mestu

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Pazarske mantije, tradicionalno jelo poreklom iz Novog Pazara, zauzele su prvo mesto na listi najboljih srpskih specijaliteta prema Taste Atlasu.

Ovo jelo je već osvojilo titulu najboljeg peciva na svetu, ostavljajući iza sebe čak i popularni burek. Na drugom mestu našla se komplet lepinja, dok je treće mesto pripalo leskovačkom roštilju. Na sedmom i osmom mestu su burek i sarma.

Roštiljijada Leskovac
Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija
Roštiljijada Leskovac

Šta su pazarske mantije?

Pazarske mantije su specijalitet koji ukusom podseća na bosanski burek, ali se oblikom i načinom pripreme potpuno razlikuju. Prave se od razvučenog testa koje se premaže puterom, puni nadevom od mlevene junetine, luka, soli, bibera i malo ulja, a zatim oblikuje u kuglice koje se ređaju u tepsiju. Mantije se peku zajedno, tradicionalno u starim pećima koje im daju poseban ukus i miris. Obično se serviraju s jogurtom i jedu dok su još vruće.

komplet lepinja foto RAS vladislav mitic
Foto: Vladislav Mitić / RAS Srbija
komplet lepinja foto RAS vladislav mitic

Komplet lepinja – srpski doručak za pamćenje

Na drugom mestu liste nalazi se komplet lepinja, autentični specijalitet iz Užica i Zlatibora. Ova delicija sastoji se od tradicionalnog peciva (lepinje) koje se preseca na pola, premazuje kajmakom, prekriva jajetom, a zatim kratko zapeče. Pre serviranja, lepinja se preliva toplim mesnim prelivom poznatim kao pretop, što ovom jelu daje poseban ukus.

Naziv „komplet lepinja“ znači „sve u jednom“, a veruje se da je nastala pre Drugog svetskog rata. Zanimljivo je da je ime ovog specijaliteta zvanično registrovao Dragan Lazić, vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.

Leskovački roštilj – umetnost pripreme mesa

Treće mesto zauzeo je leskovački roštilj, tradicionalni način pripreme mesa koji se smatra najvišim oblikom roštiljske umetnosti u Srbiji i šire. Poreklom iz Leskovca, tehnika pripreme roštilja prema lokalnim verovanjima potiče iz Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije, i prenosi se generacijama.

Tajna pripreme mesa ostaje poznata samo majstorima leskovačkog roštilja, ali je poznato da smesa tradicionalno sadrži juneće meso koje se prvo grubo, a zatim sitno melje, začinjava i ostavlja da odstoji najmanje 48 sati pre pečenja.

Taste Atlas je objavio celokupnu listu od 70 najboljih srpskih jela, a ova tri specijaliteta izdvajaju se kao nezaobilazna za sve ljubitelje autentične srpske kuhinje.

Burek i sarma, uprkos činjenici da se najviše spominju kao omiljeno jelo, našli su svoje mesto na osmom, odnosno, sedmom mestu.

(Taste Atlas)

Hrana na Balkanu - ilustracije
Hrana na Balkanu - ilustracije (Foto: Jasmin Brutus / Alamy / Profimedia / Profimedia)
Roštiljijada Leskovac
Roštiljijada Leskovac (Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija)
komplet lepinja foto RAS vladislav mitic
komplet lepinja foto RAS vladislav mitic (Foto: Vladislav Mitić / RAS Srbija)
Izdvajamo za vas
Više sa weba